|
Chcesz odszukać potrzebne Ci informacje z zakresu stosowania prawa podatkowego
szybciej, wygodniej i pewniej, bez reklam?
|
||||||||||
| Słowa kluczowe: akcyza, kosmetyk, nabycie wewnątrzwspólnotowe, zwolnienie z podatku akcyzowego | |
| Data: 2008-09-12 | |
![]() W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe. Spółka planuje wprowadzać do obrotu na terenie Polski produkt oznaczony kodem taryfy celnej CN 2710 19 25 oraz kodem PKWiU 23.20.14-00.90, z przeznaczaniem do produkcji wyrobów kosmetycznych. Produkt ten Spółka uzyskiwać będzie w ramach dostawy wewnątrzwspólnotowej (z Hiszpanii), w opakowaniach jednostkowych, które w niezmienionej postaci będą odsprzedawane producentom wyrobów kosmetycznych. Spółka nie prowadzi składu podatkowego, firma świadcząca Spółce usługi magazynowo-logistyczne, na chwilę obecną także nie prowadzi składu podatkowego (zawiesiła prowadzenie w październiku 2007). Na podstawie art. 16a Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 24 kwietnia 2004 w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, produkt oznaczony wymienionym kodem taryfy celnej jest zwolniony od akcyzy w przypadku przeznaczenia do "celów oświetleniowych, kosmetycznych, lub jako zmywacz antykorozyjny". Ust. 2 tego artykułu kieruje natomiast do ust. 2-8 art. 16. W związku opisaną sytuacją, proszę o wyjaśnienie kwestii związanych z art. 16a ust. 1 i 2. Zgodnie z pismem z dnia 12.08.2008r. (data wpływu 19.08.2008r.) pytania zawarte w złożonym wniosku dotyczą wewnątrzwspólnotowego nabycia oraz sprzedaży w kraju przedmiotowych wyrobów. W związku z powyższym zadano następujące pytania.
Zdaniem Wnioskodawcy. Zdaniem Spółki nie ma ona obowiązku prowadzenia składu podatkowego ze względu na to, że nie będzie miało miejsca wytwarzanie ani przetwarzanie produktu, a jedynie jego odsprzedaż w opakowaniach jednostkowych. Zwolnienie z akcyzy przysługuje ze względu na przeznaczenie produktu na cele kosmetyczne. W ocenie Wnioskodawcy, Spółka podlegać będzie następującym obowiązkom:
W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego uznaje się za nieprawidłowe. W myśl art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 23 stycznia 2004r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257 ze zm.) do celów poboru akcyzy i obowiązku oznaczania wyrobów znakami akcyzy na terytorium kraju stosuje się klasyfikację wyrobów akcyzowych w układzie odpowiadającym Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). Natomiast zgodnie z art. 3 ust. 2 ww. ustawy do celów poboru akcyzy i obowiązku oznaczania znakami akcyzy w imporcie oraz w dostawie i nabyciu wewnątrzwspólnotowym stosuje się klasyfikację wyrobów akcyzowych w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze (CN). Zgodnie z przepisem § 16a ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (tekst jednolity z 2006r., Dz. U. Nr 72, poz. 966 z późn zm. ) - zwalnia się od akcyzy naftę oznaczoną symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 i kodem CN 2710 19 25, w przypadku gdy jest przeznaczona do celów oświetleniowych, kosmetycznych lub jako zmywacz antykorozyjny. W myśl § 16a ust. 2 ww. rozporządzenia przepisy § 16 ust. 2-8 stosuje się odpowiednio. Z powyższego wynika, że nafta oznaczona symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 i kodem CN 2710 19 25, korzysta ze zwolnienia od akcyzy w sytuacji gdy jest przeznaczona do celów oświetleniowych, kosmetycznych lub jako zmywacz antykorozyjny. Przedmiotowe zwolnienie od podatku akcyzowego nafty ma zastosowanie na identycznych warunkach jak w przypadku benzyn specjalnych określonych w § 16 ust.1 ww. rozporządzenia, przepis § 16a ust. 2 wprost odsyła do przepisów regulujących warunki zwolnienia z akcyzy benzyn specjalnych (§ 16a ust. 2 ww. rozporządzenia przepisy - § 16 ust. 2-8 stosuje się odpowiednio). Zgodnie z treścią § 16 ust. 2 rozporządzenia w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, zwolnienie, o którym mowa w ust. 1, przysługuje podmiotowi dokonującemu sprzedaży wyrobów określonych w ust. 1, wykorzystywanych do celów, o których mowa w ust. 1, dokonywanej ze składu podatkowego na terytorium kraju uprawnionemu nabywcy lub dokonywanej przez podmiot, o którym mowa w ust. 3 pkt 2. Uprawiony nabywca, o którym mowa wyżej, zgodnie z § 16 ust. 3 to podmiot dokonujący nabycia przedmiotowych wyrobów, który:
W przypadku sprzedaży przedmiotowych wyrobów, podmiotowi dokonującemu ich odsprzedaży, zwolnienie zgodnie z § 16 ust. 4 rozporządzenia, ma zastosowanie pod warunkiem, że:
Z zastrzeżeniem, że przepisy ust. 3 pkt 1 i ust. 4 pkt 6 w zakresie składanych oświadczeń nie mają zastosowania do sprzedaży przedmiotowych wyrobów, w opakowaniach jednostkowych (§ 16 ust. 6 rozporządzenia). Z przedstawionego przez Spółkę opisu zdarzenia przyszłego wynika, że Spółka planuje wprowadzać do obrotu na terenie Polski produkt oznaczony kodem taryfy celnej CN 2710 19 25 oraz kodem PKWiU 23.20.14-00.90, z przeznaczaniem do produkcji wyrobów kosmetycznych. Nafta będzie nabywana w drodze wewnątrzwspólnotowego nabycia w opakowaniach jednostkowych, które w niezmienionej postaci będą odsprzedawane producentom wyrobów kosmetycznych. Spółka nie prowadzi składu podatkowego, firma świadcząca Spółce usługi magazynowo-logistyczne, na chwilę obecną także nie prowadzi składu podatkowego. Biorąc pod uwagę powyższe nie można zgodzić się ze stwierdzeniem Wnioskodawcy, iż przeznaczenie nafty oznaczonej kodem CN 2710 19 25 oraz symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 na cele kosmetyczne jest warunkiem wystarczającym do korzystania ze zwolnienia od akcyzy. W przedstawionym przez Wnioskodawcę opisie zdarzenia przyszłego sprzedaż nafty, o której mowa w § 16a ust.1 rozporządzenia będzie korzystała ze zwolnienia od akcyzy pod warunkiem, że będzie prowadzona ze składu podatkowego na terytorium kraju uprawnionemu nabywcy, który wykorzysta nabyty wyrób akcyzowy do innych celów niż napędowe, opałowe, do produkcji paliw silnikowych lub olejów opałowych i złoży oświadczenie stwierdzające, że nabywane wyroby zostaną zużyte na własne potrzeby do celów objętych zwolnieniem (z zastrzeżeniem §16 ust. 6 przedmiotowego rozporządzenia). W przypadku sprzedaży nafty podmiotowi, który dokonuje ich odsprzedaży zwolnienie od akcyzy, zgodnie z § 16 ust. 4 rozporządzenia ma zastosowanie pod warunkiem spełnienia dodatkowych warunków określonych w tym paragrafie (z zastrzeżeniem §16 ust. 6 przedmiotowego rozporządzenia). Warunki określone w § 16 ust. 4 nie mają zastosowania do sprzedaży przedmiotowych wyrobów akcyzowych podmiotom, o których mowa w § 16 ust. 3 pkt 1 rozporządzenia. Z uwagi na powyższe stanowisko Spółki w zakresie sprzedaży na terytorium kraju, nafty oznaczonej kodem CN 2710 19 25 oraz symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 przeznaczonej na cele kosmetyczne jest nieprawidłowe. Zgodnie z przepisem § 16a ust. 1 w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego - zwalnia się od akcyzy naftę oznaczoną symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 i kodem CN 2710 19 25, w przypadku gdy jest przeznaczona do celów oświetleniowych, kosmetycznych lub jako zmywacz antykorozyjny. W myśl § 16a ust. 2 ww. rozporządzenia przepisy § 16 ust. 2-8 stosuje się odpowiednio. Ww. zwolnienie zgodnie § 16 ust. 5 ma zastosowanie do wewnątrzwspólnotowego nabycia jeżeli:
Zgodnie z § 16 ust. 7 rozporządzenia oświadczenie, o którym mowa w ust. 5 pkt 1, powinno zawierać co najmniej:
Natomiast w myśl § 16 ust. 8 ww. rozporządzenia, oświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 1, ust. 4 pkt 6 i ust. 5 pkt 5, powinno zawierać co najmniej:
Z przedstawionego przez Wnioskodawcę opisu zdarzenia przyszłego wynika, że Spółka zamierza w drodze nabycia wewnątrzwspólnotowego nabywać naftę oznaczoną kodem CN 2710 19 25 (przeznaczoną do produkcji wyrobów kosmetycznych). Spółka nie prowadzi składu podatkowego, firma świadcząca Spółce usługi magazynowo-logistyczne, na chwilę obecną także nie prowadzi składu podatkowego. Nafta będzie nabywana w opakowaniach jednostkowych, które w niezmienionej postaci będą odsprzedawane producentom wyrobów kosmetycznych. Biorąc pod uwagę powyższe należy stwierdzić, że stosowanie do § 16a ust. 2 rozporządzenia, zwolnienie od akcyzy wewnątrzwspólnotowego nabycia nafty oznaczonej kodem CN 2710 19 25 (przeznaczonej do produkcji wyrobów kosmetycznych) ma zastosowanie pod warunkiem spełnienia wszystkich warunków określonych w § 16 ust. 5 ww. rozporządzenia. W myśl § 16 ust. 5 pkt 7 rozporządzenia w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego, podmiot dokonujący nabycia wewnątrzwspólnotowego posiada status prowadzącego skład podatkowy lub korzystają ze składu podatkowego innego podmiotu na podstawie umów prawa cywilnego. Z uwagi na powyższe stanowisko Spółki w zakresie wewnątrzwspólnotowego nabycia, nafty oznaczonej kodem CN 2710 19 25 oraz symbolem PKWiU 23.20.14-00.90 przeznaczonej na cele kosmetyczne jest nieprawidłowe. Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji. Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy). Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock. |
|
| 2008-09-12 |
